Kanon for scenekunst

Etudes
1948, Koreografi: Harald Lander (1905-1971)
.Komponist: Knudåge Riisager (1897-1974) eft. Carl Czernys etuder


Harald Landers og Knudåge Riisagers Etudes fra 1948 rummer både det brillante og det romantiske. Musikken er bygget over Czernys klassiske klaveretuder, og ballettens idé er den samme: fra de daglige øvelser mod den store kunst. Etudes har ingen handling, men dog en klar linje, når den følger danseren fra føddernes fem positioner og den daglige træning til ballerinaens virtuose trin og variationer på scenen under de store krystalkroner. Etudes er en apoteose til den klassiske ballet. Den er på alle måder en kanonballet, der slutter i et brus af dans, som bjergtager tilskuerne og skaber glæde og befriende lethed på begge sider af rampen.

Med Etudes mønstrede Harald Lander i 1948 det korps, han havde genrejst, fra han blev balletmester ved Det Kongelige Teater i 1932. Han havde ført Den Kongelige Ballet frem til internationalt niveau, og Etudes indtager en central plads i nyere dansk ballethistorie. Men også ude i verden er Etudes stærkt placeret.

I 1952 satte Harald Lander Etudes op på Pariseroperaen, og siden har balletten gået sin sejrsgang over hele verden som den hyppigst opførte danske ballet fra 1900-tallet. Etudes er en international balletklassiker, der opføres i St. Petersborg, Tokyo, Sydney, Paris, New York og Beijing.

Da Operaen på Holmen blev indviet i januar 2005, stod Etudes på programmet.

Etudes er prøvestenen for ethvert kompagni. I teknisk kunnen og disciplin. Men hemmeligheden er, at teknikken forvandler sig til ånd og dansen til flyvende drømme i rummet.
 
Etudes blev opført første gang den 15. januar 1948 på Det Kongelige Teater.


Teksten er kanonudvalgets begrundelse for valget.