Erantis

Dagmar vender hjem til Rusland
Zarina Maria Fjordorovna bringes tilbage til Skt. Petersborg
28. september 2006

 
Rusland:
Skt. Petersborg

 

Læs mere om:
Peter-Paul-
KatedralenKejserinde Dagmar tog initiativ til, at København fik en russisk kirke, Alexander Nevskij Kirken, hvorfra hun selv blev begravet i 1928.

Præcis 140 år efter, at den unge prinsesse Dagmar første gang ankom til Skt. Petersburg ankommer hendes kiste atter til byen og Rusland, for at hun endeligt kan genindtage pladsen ved siden af sin mand, den russiske zar Alexander 3.

Selve begravelsen i Rusland sker den 28. september, men ceremonien begynder næsten en uge før i Roskilde Domkirke, hvor hun har ligget i 78 år.

Lørdag d. 23. september holdes mindegudstjeneste i domkirken, hvor blandt andet dronning Margrethe deltager. Herefter køres kisten til København, hvor den blandt andet vil passere Christiansborg, Amalienborg/Frederiksstaden og den russiske Alexander Nevskij Kirke, hvorfra hun første gang blev begravet. På Langelinie vil kisten blive sat ombord på orlogsfartøjet Espern Snarre, som vil sejle hende til Rusland.


Petershof er en af Skt. Petersborgs store turistattraktioner. Slottets park er på 800 hektar park og har mere end 150 springvand

Tirsdag d. 26. ankommer kisten til militærhavnen Kronstadt, hvor den sættes på et russisk fartøj, som transporterer den til det kejserlige sommerslot Petershof, hvor der er arrangeret en officiel russisk modtagelse.

Kisten vil stå i Alexander Nevskij kapellet i Peterhofs gigantiske park. Der er offentlig adgang, mens kisten står der. Onsdag ankommer det danske kronprinsepar, Frederik og Mary.

Onsdag d. 28. september føres kisten via Katarina Paladset til Skt. Petersborg. Her holdes en gudstjeneste i en af verdens største kirker, den monumentale Isak Katedral. En dansk/russisk æresgarde vil bære hende ind i katedralen, hvor den russiske patriark Alexey II vil varetage det ceremonielle. Også i Isak-katedralen deltager det danske kronprinsepar.


Isak-katedralen er verdens fjerdestørste kuppelkirke

Efter gudstjenesten føres kisten til Peter og Paul Fæstningen, hvor Peter-Paul-Katedralen står. Her hviler hovedparten af de russiske zarer, herunder kejserinde Dagmars mand og hendes søn, Nikolaj 2. Ved ankomsten til katedralen spiller Den Kongelige Livgardes Musikkorps og det russiske admiralitetsorkester.


I kirken har der i månedsvis været arbejdet på at gøre klar til Dagmars ankomst. Over hendes grav stod indtil fornylig denne blå container med skiltet: Alt skal være klar d. 10. september!

Den russiske partriark leder også selve begravelsesceremonien i Peter og Paul Katedralen. Hendes endelige hvilested bliver i kirkens skib. Der har i de seneste måneder været arbejdet heftigt på at renovere kirken og gøre plads til hendes grav ved siden af zaren.

At hun begraves netop her, skyldes især et udtrykkeligt ønske fra den afdøde zarina. Hun døde efter et omtumlet liv i København afskåret fra sin russiske familie.


Peter og Paul Katedralen

Prinsesse Dagmar var datter af Christian IX - også aldet Europas svigerfar. 19 år gammel giftede hun sig med den senere zar af Rusland, Alexander den tredje og blev zarina under navnet Maria Fjordorovna. Hun blev mor til Ruslands sidste zar Nikolai 2.

Som enkekejserinde boede hun ikke på Vinterpaladset men opholdt sig i stedet i Kiev og på Krim. Da hendes søn og hans familie blev myrdet, undslap hun fra Krim på et engelsk krigsskib. Efter et kort ophold hos sin søster Alexandra (som var blevet gift med den engelske konge), kom hun atter til Danmark.

I Danmark boede hun på Amalienborg og slottet Hvidøre, som hun havde købt sammen med sin søster Alexandra. I Danmark gjorde hun en stor indsats for de russiske immigranter og for den russisk-ortodokse kirke. Hun døde d. 13. oktober 1928 uden at kende sine børnebørns endelige skæbne.

Før sin død bad kejserinden udtrykkeligt om at blive begravet ved siden af sin mand i Rusland, som hun følte en stærk tilknytning til. Af politiske grunde kunne det ikke lade sig gøre dengang, men efter 78 år er det nu lykkedes.